Veelgestelde vragen

De Meest gestelde vragen over reizen in Botswana

Heb je vragen over reizen door Botswana? Wij hebben de antwoorden. Laten we beginnen met deze 10 antwoorden op de veelgestelde vragen over Botswana.

Zoals eerder beschreven weert Botswana massa tourisme. Dat houdt in dat de beschikbaarheid schaars is. In de Okavango Delta, 15.000 vierkante kilometer, liggen ongeveer 60 lodge’s met gemiddeld 8 tenten of accomodaties. Dit betekend dat als alles volgeboekt zou zijn er ongeveer 1000 gasten in dit hele gebied zijn.

Wat ook een rol speelt bij het plannen van je reis is, in welk seizoen je reist, of je met kinderen reist en wat je budget is. De maanden juni t/m september zijn het drukst, voor deze maanden raden wij aan om een jaar van te voren te starten met het plannen van je avontuur, zeker als je met kinderen reist. Hierdoor heb je meer keuze en zijn de lodge’s met de beste prijs/kwaliteit verhouding vaak nog besckikbaar. De maanden april, mei, oktober en november zijn over het algemeen wat rustiger en is het wat makkelijker om beschikbaarheid te vinden. In de green season maanden januari t/m maart is het vaak geen probleem om wat korter van te voren je reis te plannen, met als voordeel dat er vaak goede deals en tarieven worden aangeboden.

Voor de luxere premier accomodaties kan er over het algemeen beschikbaarheid worden gevonden.

Wij zelf hebben meer dan 60 lodge’s bezocht en hebben een geweldig lokaal netwerk. We weten de pareltjes te vinden. Wij doen altijd ons uiterste beste om een geweldig avontuur te plannen, maar hoe eerder je plant hoe ruimer de keuze is.

Natuurlijk! Kijk eens naar onze familiesafari in Botswana: A Family Affair.

Botswana, Zambia en Zimbabwe bieden prachtige safari-ervaringen voor gezinnen. In de bushkampen en lodges is de algemene minimumleeftijd voor kinderen 12 jaar, maar veel kampen staan kinderen tussen 6 – 12 jaar toe met speciale voorwaarden. Sommige kampen accepteren jongere kinderen en de meeste hotels accepteren kinderen van alle leeftijden.

Het is belangrijk op te merken dat zelfs als een lodge kinderen accepteert, bepaalde activiteiten (met name begeleide wandelingen en mokoro-excursies) beperkt kunnen zijn en afhankelijk zijn van het oordeel van de gids. Afhankelijk van het kamp of de lodge, kunnen er voorwaarden van toepassing zijn, zoals privévoertuigen en beperkte activiteiten. Bij sommige accommodaties is het verplicht dat kinderen onder de 18 jaar het tented camp delen met een volwassene.

Steeds meer lodges bouwen familiekamers, maar deze zijn doorgaans beperkt tot één per accommodatie en vroeg boeken is daarom essentieel. Er kunnen kortingen zijn voor kinderen, maar deze zijn niet altijd van toepassing, afhankelijk van de lodge en de tijd van het jaar.

Over het algemeen zijn accommodaties in Chobe (Botswana), Victoria Falls (zowel de Zambiaanse als de Zimbabwaanse kant) en Mozambique flexibeler wat betreft de minimumleeftijd voor kinderen.

Als je met kinderen via de Zuid-Afrikaanse of Botswaanse grens reist, moet je er rekening mee houden dat je gewaarmerkte kopieën van hun geboorteakten en paspoorten bij de hand moet hebben.

Zorg ervoor dat je vóór de reis over de volgende documenten beschikt voor kinderen jonger dan 18 jaar:

Reizen met beide ouders:
• Ouders moeten een gecertificeerde, onverkorte geboorteakte en een geldig paspoort overleggen.

Reizen met één ouder:
• Ouders moeten een gecertificeerde, onverkorte geboorteakte, een geldig paspoort en een rechterlijk bevel/overlijdensakte/beëdigde verklaring overleggen waarin wordt bevestigd dat de afwezige ouder toestemming heeft gegeven voor het reizen van het kind. Gewaarmerkte kopie van identiteitsbewijs/paspoort van afwezige ouder.

Reizen met iemand anders dan een ouder:
• De voogd moet een gecertificeerde, onverkorte geboorteakte, een geldig paspoort en een beëdigde verklaring overleggen waarin wordt bevestigd dat de ouders toestemming hebben gegeven voor het reizen van het kind.

Kinderen die zonder begeleiding reizen:
• Het kind moet een gecertificeerde, onverkorte geboorteakte overleggen, een geldig paspoort en een beëdigde verklaring waarin de toestemming om te reizen wordt bevestigd door zowel de ouders als de wettelijke voogden, en een brief van de persoon die het kind op de eindbestemming zal ontvangen, inclusief hun volledige contactgegevens en een gewaarmerkte kopie van hun identiteitsbewijs. paspoort of identiteitskaart.

* Reizigers moeten ervoor zorgen dat alle vereiste documenten voorafgaand aan hun reis zijn afgegeven in het land waar ze wonen. Houd er rekening mee dat sommige landen mogelijk meer tijd nodig hebben om deze documenten te verwerken. Wij raden je daarom aan deze ruim vóór de reisdatum aan te vragen.

*De documenten moeten vóór vertrek minimaal 6 maanden geldig zijn. Certificaten en beëdigde verklaringen die op het moment van reizen ouder zijn dan 6 maanden, zijn niet geldig.

Botswana is een dure bestemming daar kunnen we helaas niet om heen. De grootste inkomstenbron van Botswana is het delven van diamanten hierdoor is de economie minder afhankelijk van tourisme. De overheid van Botswana heeft  daardoor voor een beleid gekozen ” high cost – low volume “. Dit heeft ervoor gezorgd dat Botswana de meest exclusieve safari bestemming van Afrika is, met zijn prachtige ongerepte natuur.

Laten we de Okavango Delta als voorbeeld nemen. De Delta is 15.000 vierkante kilometer groot, dat is ongeveer qua oppervlakte de helft van Zwitserland. In dit hele gebied zijn ongeveer 60 lodge’s die gemiddeld maar 8 tenten hebben. Dit geeft aan dat de bezetting zeer kleinschalig is, en betekend dat je tijdens de safari activiteiten vaak geen of weinig andere toeristen tegenkomt. De Lodge’s zijn ook mede verantwoordelijk voor werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap &  het natuurbehoud.

Omdat de meeste lodges zo afgelegen liggen zijn ze vaak alleen met een bushplane of helikopter te bereiken. Dit brengt uiteraard ook de nodige kosten met zich mee. Je verblijf in de lodge’s is over het algemeen inclusief alle maaltijden, dranken en activiteiten. Het service niveau is hoog en de kwaliteit van de safari activiteiten zijn subliem. De kamers, vaak in de vorm van tenten, varieren van een adventure accommodatie met bucketshower, tot een premier verbijf met een 150 vierkante meter grote tent inclusief plunge pool en airconditioning.

In de NP’s zoals Chobe, Makgadikgadi, Nxai Pan, Central Kalahari Game Reserve en Moremi Game Reserve is het Department of Wildlife verantwoordelijk voor het behoud van de natuur. Deze NP zijn vaak toegangkelijk voor selfdrive reizigers en mobile safari kampen. Hierdoor kan het in Nationale parken drukker zijn maar nog steeds is dit op zeer kleine schaal.

Kortom, door de geringe beschikbaarheid is Botswana exclusief. De natuur is ongerept en het wildlife ongekend. Hier hangt een prijskaartje aan wat meer dan logisch is. Staat je budget het toe dan is er geen mooiere safari bestemming dan Botswana.

 

Wat ten eerste belangrijk is om te weten is, dat de verschillende Nationale Parken en Private Concession niet omgeven zijn door hekken. Voor het wildlife zijn er geen, door de mens gemaakte grenzen, dit maakt Botswana zo bijzonder en kenmerkend met zijn ongerepte natuur. Het betekent trouwens niet dat je in een Private Concession meer kans krijgt om wild te zien, dit kan overal. De Nationale Parken zoals het Moremi Game Reserve, Makgadikgadi NP, Central Kalahari Game Reserve, Nxai Pan en Chobe zijn toegankelijk voor iedereen selfdrivers, mobile safari’s en gasten van de lodges. Hierdoor kan het in een Nationaal Park drukker zijn dan in een private concession. Ook gelden er in de NP’s iets meer regels, de belangrijkste zijn:

  • Je mag niet off-road rijden.
  • Je moet om 18.30 uur terug in het kamp zijn.
  • Er zijn geen wandelsafari’s toegestaan.

De meeste Private  Concessions bevinden zich in de Okavango Delta en zijn vaak alleen per bushplane of helikopter bereikbaar. Elk gebied of lodge heeft zijn eigen airstrip, hierdoor zijn de meest afgelegen gebieden gemakkelijk bereikbaar. Ook de grenzen tussen de verschillende Private Concessions zijn niet omheind of aangegeven. De Private Concessions zijn alleen toegankelijk voor gasten van de lodges. Omdat de meeste gebieden slechts 1, 2 of 3 lodges hebben met gemiddeld slechts 8 tenten, is het er rustig en exclusief. Alle activiteiten die je in deze gebieden doet, worden begeleid door geweldige & kundige gidsen van de lodge. Dit betekent ook dat er meer mogelijkheden en minder regels zijn, de grootste voordelen hiervan zijn:

  • Activiteiten zijn dag en nacht mogelijk.
  • Off-road rijden is toegestaan.
  • Wandelsafari’s zijn mogelijk.

Kortom: de natuur kent in Botswana geen grenzen! De NP’s en Private Concessions barsten van het wild en bieden beide een onvergetelijk safari-avontuur, maar genieten van meer exclusiviteit doe je toch vaak in een private concessie.

Safari avontuur Botswana

 Je kan per 4×4, bushplane helikopter of per boot door Botswana reizen. Als je avontuurlijk bent en van kamperen houdt, is een selfdrive of mobiele safari een geweldige manier om Botswana te ontdekken. je reist per 4×4 over avontuurlijke wegen door de Nationale Parken. Tijdens de reis rij je door de ongerepte natuur en is er op elk moment kans om wild te spotten.

Als je dieper de Okavango Delta in wilt reizen, zit er niets anders op dan per bushplane of helikopter te reizen. Hierdoor zijn de meest afgelegen plekken bereikbaar en bereik je snel je bestemming. Als je met het bushplane vliegt, maak je vaak meerdere stops (maximaal 3) voordat je de eindbestemming bereikt. Andere passagiers (maximaal 11) moeten mogelijk op andere locaties worden afgezet of opgehaald. Zodra je landt op je bestemming staat je gids al voor je klaar en kan   je safari avontuur beginnen. De meeste lodges, Private Concessions en NP’s hebben eigen airstrips zodat je gemakkelijk van de ene plaats naar de andere kunt reizen.

Als er geen landingsbaan in de buurt van de accommodatie is dan is het mogelijk om per helikopter te reizen. Dit is altijd met jouw eigen gezelschap zonder andere passagiers. De helikopter vliegt lager dan de bushplans wat geweldige uitzicht biedt. Houd er rekening mee dat je met de bushvliegtuigen en helikopters maximaal 15 kg bagage en 5 kg handbagage mee mag nemen. Het is verplicht om je bagage te vervoeren in een reistas met afmetingen die niet groter zijn dan 25 cm breed x 30 cm hoog x 62 cm lang.

De vertrektijden van vluchten hoor je altijd de middag of avond voor vertrek van de gids of lodgemanager. De gids zorgt er voor dat je ongeveer 30 minuten voor vertrek op de landingsbaan bent. Zodra het vliegtuigje of de helikopter landt, helpt de gids je met het inladen van je bagage en vertrek je daarna naar de volgende bestemming.

Sommige accommodaties of locaties zijn goed bereikbaar via nieuwe asfaltwegen. Het transport zal dan plaatsvinden met goede busjes of in open safariwagens.

Hoewel alle dagen natuurlijk verschillende ervaringen met zich meebrengen, volgen safaridagen toch een beetje een algemeen patroon.

Normaal gesproken heeft een safaridag twee grote activiteiten: de ene begint vroeg in de ochtend en de tweede begint halverwege de middag en gaat door tot het donker wordt. Als je in een Private Concession verblijft, kan de middagactiviteit zelfs doorgaan met een nachtelijke rit tot twee uur na zonsondergang.

Wake up
De dag begint vaak met een wake-up call tussen 5.00 en 5.30 uur, afhankelijk van het reisseizoen, maar normaal gesproken vóór zonsopgang met thee/koffie en een lichte snack die in het kamp wordt genuttigd vóór de eerste activiteit. De ochtend is de beste gelegenheid om nieuwe sporen te volgen en dieren te zien, aangezien sommige nachtdieren nog steeds actief zijn. De gamedrive duurt normaal gesproken 3 tot 5 uur, afhankelijk van wat je ziet.

Break
De ochtendactiviteiten zijn meestal laat in de ochtend (rond 11.00 uur) afgelopen en de gasten keren terug naar het kamp voor een uitgebreid ontbijt/brunch. De vroege middag wordt doorgebracht met rusten en ontspannen in het kamp, aangezien dit het heetste deel van de dag is en de dierenactiviteit minimaal is.

Namiddag
Rond 15.00-15.30 uur wordt er high tea georganiseerd voordat je vertrekt voor de middagactiviteit (meestal rond 15.30 – 16.00 uur). De gamedrive begint in de late namiddag en biedt je nog een kans om wild bij daglicht te zien. Als je je in een Nationaal Park bevindt, vereisen de parkregels dat de gids je tegen zonsondergang terug in het kamp brengt, maar als je je in een Private Concession of community concession bevindt, kun je onderweg vaak genieten van de zonsondergang in de bush, voordat je een nachtelijke rit terug naar het kamp maakt. Bij terugkomst in het kamp kun je lekker rond het kampvuur gaan zitten en genieten van een drankje terwijl er achter de schermen hard gewerkt wordt aan het diner. Houd er rekening mee dat wateractiviteiten en wandelen om veiligheidsredenen ook bij zonsondergang moeten eindigen.

Avond
Na het diner kun je genieten van een drankje rond het kampvuur, maar de meeste mensen merken dat ze moe zijn van intensieve dag en het vroege opstaan. Rond 22.00 uur naar bed gaan is daarom helemaal niet gek.

Op transferdagen waarop je tussen kampen reist, kan het schema enigszins afwijken, afhankelijk van de dagelijkse vluchtschema’s. Jouw gids en de kampmanagers bespreken en plannen de dagen altijd in overleg met je.

De Okavango Delta, het 1000-ste UNESCO-werelderfgoed, is een oase van moeras, kristalheldere kanalen en talloze eilanden middenin de Kalahari. De Okavango Delta herbergt talloze (bedreigde) diersoorten en een ongekend birdlife. Een paradijs voor vogelspotters dus!

Net ten oosten van de Delta ligt het beschermde Moremi Game Reserve. De rest van het 15.000 vierkante kilometer grote natuurwonder is verdeeld in private concessions.

Elk jaar vult de Okavango Delta zich met regenwater uit de hooglanden van Angola. De vloed komt rond mei door de Okavango-rivier in het noorden van Botswana. De kanalen en lagunes vullen zich langzaam met water, waardoor er een waar paradijs voor wilde dieren ontstaat, met een piek in juli en augustus.

Wat jouw safari-avontuur in de Okavango Delta nog unieker maakt? De mogelijkheid tot het maken  van bootsafari’s. Op sommige plekken is dit echter alleen mogelijk in de maanden dat de vloed de Okavango Delta binnenstroomt. Er zijn ook plaatsen waar de kanalen permanent diep genoeg zijn voor prachtige bootsafari’s.
Door de dynamiek van de vloed en de seizoenen is de Okavango Delta een bestemming die absoluut geweldig is om het hele jaar door te bezoeken.

De Okavango Delta is het hoogtepunt van je reis naar Botswana!! En misschien zelfs wel het meest unieke stukje natuur van heel Afrika. De Delta zal je sowieso altijd blijven verbazen en verrassen. Deze bestemming wil je dus zeker weten op je bucketlist zetten!

We kunnen hier heel duidelijk over zijn: ja, Botswana is veilig!

Ook de stadjes die je bezoekt zijn veilig. De stadjes die vaak door toeristen worden bezocht zijn Maun, het safari hoofdstadje van Botswana, en Kasane, gelegen in het noorden aan de Chobe-rivier. Beide stadjes zijn vriendelijk en je kunt je er vrij bewegen, ook in de avond. De lokale bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam.

Verder breng je tijdens je safari door Botswana de meeste tijd door in de ongerepte natuur van Botswana. Natuurlijk doe je daar wel voorzichtig, want het barst er van de wilde dieren. Maar met gezond verstand en het besef dat je te gast bent in de wereld van het wildlife, zul je hier alleen maar  volop van genieten.

Voor ons is het grootste gevaar van Botswana dat je zo verliefd wordt op dit land, dat je gewoon terug wilt blijven komen!!

Safari Botswana

Nee, Botswana is gelukkig nog niet heel toeristisch. Daarom noemen we het ook wel ‘het geheim van Afrika’.

De regering van Botswana voert met betrekking tot toerisme een beleid van laag volume en hoge(re) kosten. Dit maakt Botswana tot een exclusieve bestemming. Het grote voordeel? Geen druktes in de nationale parken. En in de  private concesions is de kans zelfs groot dat je tijdens de game drives helemaal niemand anders tegenkomt.

Toerisme levert een grote bijdrage aan het behoud van de natuur en de lokale gemeenschap. Er worden banen gecreëerd en dit heeft in de afgelopen jaren al veel groei- en opleidingsmogelijkheden opgeleverd. Een positieve ontwikkeling. De lokale gemeenschap beseft dan ook dat het behoud van de natuur van levensbelang is voor dier en mens. Het leukste hieraan is dat je de lokale bevolking leert kennen en ervaart hoe trots ze zijn op hun prachtige land.

Het meeste land in Botswana is overigens eigendom van de overheid of de gemeenschap. De safarikampen pachten de grond, om hier hun bedrijfsactiviteiten uit te oefenen. Een groot voordeel hiervan is dat de lokale bevolking over de voorwaarden stemt en de vruchten plukt van de vergoedingen en bijdragen die loges aan de gemeenschap betalen.

Omdat de meeste lodges zelfvoorzienend zijn ,door middel van zonne-energie en bronwater, is de footprint zo laag mogelijk. Daarnaast mogen de lodges alleen zo worden gebouwd dat ze geheel kunnen worden verwijderd, zonder dat er bouwresten in de natuur achterblijven. In dit geval is het een win-winsituatie voor de natuur, de gemeenschap en de toeristen!!

Safari avontuur Botswana

Voor de solo reiziger kan een safari naar Afrika best spannend lijken, maar laat je niet afschrikken. Omdat de lodge’s in Botswana kleinschalig en intiem zijn is het makkelijk om je in het gezelschap van anderen te begeven als je hier behoefte aan hebt. Tijdens de gamedrives of andere safari acitviteiten ben je vaak in het gezelschap van andere mensen.

Een goed georganiseerde safari naar Botswana is voor een solo reiziger een uitstekende manier om de wildernis van Afrika te ervaren. Het land is veilig, de mensen zijn vriendelijk, de natuur is uitstekend en de logistiek en het reizen verlopen naadloos.

Wat ook een goede optie is, is om mee te gaan met een mobile safari. Je reist dan met een vaste groep die kan verschillen in aantal deelnemers  (Max 12) naar verschillende locaties in de bush. Hier wordt een tijdelijk kamp opgezet van waaruit je de activiteiten zult doen.

Voor sommige accomodaties worden  1-persoons toeslagen in rekening gebracht. In bepaade seizoenen weten wij de juiste plekken te vinden om dit zoveel mogelijk te vermijden.

Wij begrijpen de zorgen die je ervan kunnen weerhouden de eerste stap te zetten om een safari te plannen. Wij staan klaar om je bij elke stap te helpen. Wij bespreken graag de  verschillende mogelijkheden en plannen samen je droomsafari.

Bekijk deze reizen ook eens

A Family Affair

Herinneringen maken met de meest geliefde mensen om je heen. Sleep-out, quad rijden, Makgadikgadi en de Okavango Delta. Een all-over Botswana experience voor het hele gezin. 13-daagse reis v.a. €4.950,- p.p

Bekijk deze reis »

The adventure trail

Draai de sleutel om en rijd de horizon tegemoet. Navigeer samen van avontuurlijke campsite naar luxe lodge. Ontdek alle kanten van Botswana. Best of both worlds!
Zeventiendaagse reis v.a. €5.850,- p.p.

Bekijk deze reis »

Off the beaten track

Kruip achter het stuur en rijd met jullie eigen daktent de bush in! Van campsite naar campsite door Botswana. De ultieme droom voor de echte avonturiers. Durf jij?
Zestiendaagse reis v.a. €3.450,- p.p.

Bekijk deze reis »

Cookies

Deze website gebruikt essentiële cookies voor een goede werking en optionele cookies om uw ervaring te verbeteren. U hebt de keuze om optionele cookies te accepteren of te weigeren. Lees onze privacyverklaring.